Miért ajánljuk energiahatékonysági szolgáltatásainkat?

Ma Magyarországon a megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány legalább 70%-a nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek. Épületeink nem energiahatékonyak, korszerűtlenek, lényegesen több energiát használunk, pazarlunk el, mint amennyit gazdaságos fejlesztések megvalósításával lehetne.
parallax background
 

Családi házak
energihatékonysága

A családi házak esetén építőanyagtól és az épületgépészeti berendezésektől függően jellemzően F-G energetikai besorolások jellemzőek. A családi házak primerenergia-felhasználása alapesetben 400-500 kWh/m2év között alakul. (Összehasonlításul: az alacsony energiafogyasztású házaknál ugyanez az érték 40-50 kWh/m2év.)

Szigeteletlen, régi nyílászárókkal rendelkező családi házaknál, épületeknél a hőszigetelés és a nyílászáró-csere jellemzően 50-60%-os primerenergia-megtakarítást eredményez. Ott, ahol a nyílászáró-csere már megtörtént, a hőszigetelés átlagosan 30-50 % primerenergia-megtakarítással járhat, ahol a hőszigetelés valósult meg, ott a nyílászáró-csere hasonlóképpen 30 % körüli megtakarítást eredményezhet.

A fűtési rendszer korszerűsítése a hőszigetelés és nyílászáró-csere elvégzése utáni állapothoz képest a családi házaknál átlagosan további 5-10 %-os primerenergia-megtakarítás érhető el, de megújuló energiaforrásokkal kombinálva ennél jóval nagyobb is lehet.


 

 

Társasházak, panelházak
energiahatékonysága

A tégla és a gépészet típusától függően 200-300 kWh/m2év közötti jellemző fogyasztási adatokat kapunk. Legkedvezőtlenebb primerenergia-felhasználással a társasházaknál is a kisméretű téglából épült, legrégebbi épületek rendelkeznek.

A panelépületek alapállapotukban is viszonylag kedvező energiafogyasztással bírnak, 200 kWh/m2év körül alakulnak, mely a többi épülettípushoz képest viszonylag jó érték, de a gyakorlat sokszor mást mutat.

A fűtéskorszerűsítés révén megtakarítható primerenergia mennyisége a társasházakban 25-35%-ot is elérhet, kivéve a távfűtéses panel társasházakat, ahol mindössze 5% körüli primerenergia-megtakarítás érhető el.


parallax background

Energiahatékonysági
szolgáltatásaink

Helyszíni tanácsadás


Helyszíni konzultáció alkalmával felmérjük az ingatlan (családi ház, társasházi lakás) energetikai állapotát, illetve a háztartás energiafogyasztásra hatással bíró szokásait (pl.: főzés, mosás).

Ezt követően szóban javaslatot teszünk

 • az egyszerűbb, könnyen megvalósítható energiacsökkentési lehetőségekre,
 • az optimálisan megvalósítható fejlesztésekre és a fejlesztési irányokra,
 • a háztartás energiafogyasztásra hatással bíró szokásainak megváltoztatására,

valamint felhívjuk a figyelmet a kivitelezéssel kapcsolatos főbb kritikus pontokra és kockázatokra.

 

Átfogó energiahatékonysági csomag


Az első helyszíni konzultációt követően lehetőséget kínálunk részletes, átfogó energiahatékonysági csomag kidolgozására.

Ebben az ingatlan műszaki dokumentációja és az energiaszámlák áttekintése után, energetikai számítások elvégzését követően több éves, komplex költségcsökkentési javaslatokat dolgozunk ki beruházási és megtérülési számításokkal alátámasztva. Ennek keretében egyszerűen és világosan bemutatjuk:

 • a energiatakarékossági javaslatok (pl: szigetelés, nyílászáró-csere, gépészeti felújítás, stb.) megtakarítási potenciálját (%) tételesen és külön-külön;
 • az elérhető megtakarítás összegét;
 • a energiatakarékossági javaslatok költségigényét;
 • a kivitelezés főbb kockázati pontjait;
 • illetve az igénybe vehető energiatakarékossági pályázatokat és egyéb finanszírozási formákat.
A javaslatcsomag birtokában ügyfeleink könnyen átlátják, hogy
 • milyen jellegű beruházásokba érdemes belefogniuk,
 • illetve milyen (megtérülési) sorrendben érdemes azokat megvalósítaniuk az optimális költség/haszon figyelembe vételével.

A számítások elvégzését felújítás és új ház építése esetén egyaránt javasoljuk!

 

Eladásösztönző csomag


Ingatlan eladás előtt áll? Ebben is segíthetünk!

Családi házak, ikerházak, társasházi lakások értékesítését vagy kiadását megelőzően segítünk Önnek az ingatlan értékét növelni tanácsainkkal elérve a legoptimálisabb költség/bevétel arányt.

 

Hőkamerás vizsgálat


Helyszíni hőkamerás vizsgálat segítségével felderíthetőek a nem látható hibák, szigetelési hiányosságok, hőhidak.

Az energiaköltség csökkentő intézkedések és javaslatok kidolgozását megelőzően pontosabb képet festhetünk az ingatlan állapotáról, így jobb közelítéssel becsülhetőek a beruházási költségek.

 • Ablaktömítések és egyéb nyílászárók hiányosságainak azonosítása
 • Páralecsapódások, nedvesedés, penészesedés helyeinek azonosítása, okainak feltárása
 • Födémek, tetőterek vizsgálata
 • Padlófűtés, falfűtés sérülések felismerése,
 • Gyenge, közép és erősáramú elektromos rendszer ellenőrzése
 • Gépészeti berendezések, forgó alkatrészek diagnosztikája
 • Gőzös és melegvizes rendszerek ellenőrzése
 • Hőcserélők ellenőrzése
 • Klíma berendezések és hűtési rendszerek ellenőrzése
 

Visszamérés, monitoring


A megvalósított energiahatékonysági, energiatakarékossági beruházást követően sem hagyjuk magukra ügyfeleinket!

Folyamatos és rendszeres visszamérések segítségével garantáljuk, hogy az általunk kidolgozott átfogó energiahatékonysági, energiatakarékossági csomagban javasolt költségcsökkentő intézkedések valóban a megfelelő hatásfokkal valósuljanak meg. Amennyiben a tényleges megtakarítás elmarad a várakozásoktól, úgy segítünk a mögöttes okok feltárásában és az esetleges kivitelezési, üzemeltetési hibák kiküszöbölésében.

Kérjen személyre szabott árajánlatot
energiahatékonysági tanácsadásra!

Kapcsolódó bejegyzéseink