Kötelező energetikai tanúsítvány

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik az épületek, közintézmények energiahatékonyságával, és ezért az energetikai tanúsítványt minden tagország számára kötelezővé tette. 2002. évi direktívában (Energy Performance of Building Directive) írta elő, hogy az energiafogyasztás és a környezetszennyezés csökkentése érdekében szigorúbb energiahatékonysági követelményeket kell teljesíteni a közösségi és magán épületeknek. A szabályozás célul tűzte ki, hogy minden tagországban viszonylag rövid időn belül csökkenjen az épületek energiafogyasztása. Célul tűzte ki, hogy csak nulla energiafelhasználású új épületek létesüljenek 2020 után.

Magyarországon a 176/2008. (VI. 30.) Kormányrendelet, illetve a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet kötelező érvénnyel írja elő az épületek energetikai tanúsítását és az energetikai jellemzők meghatározásának fő szabályait. E rendeletek értelmében kötelező tanúsítványt készíttetni az alábbi esetekre:

  • új épület építése;
  • meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység ellenérték fejében történő tulajdon-átruházása, vagy bérbeadása;
  • 500 m2-nél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület.

De mi az
energetikai tanúsítás?


Az energiatanúsítványban az épület, lakás az ábrán látható energiaosztályokba kerül besorolásra (a skálán 100% a referenciaépület energiafogyasztása).

Természetesen a „CC” energetikai besorolás megszerzése a minimum követelmény. Az energia tanúsítvány érvényességi ideje 10 év.

Az energetikai tanúsító tevékenységet, megfelelő felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkező végezheti, ha teljesítette az energetikai ismereteket tartalmazó jogosultsági vizsgakövetelményeket.

parallax background

Miért éri meg
energetikai tanúsítványt készíteni,
ha a törvény szerint nem minden esetben kötelező?


Energetikai tanúsítvány készíttetésével egyrészt pontos képet kaphatunk ingatlanunk (családi házunk, lakásunk) energiafelhasználásáról, aminek birtokában tudatos döntést hozhatunk energiaköltségünk csökkentésére. Másrészt ingatlan értékesítésnél, bérbeadásnál fontos tényező a rezsiköltség, amelynek alacsonyan tartásával az ingatlanunk piaci értéke jelentősen növekedhet. Nem utolsó sorban pedig az uniós és a hazai támogatások előfeltétele az energetikai tanúsítvány megszerzése, de a 2013 januárjától hatályos lakásépítési (szocpol) támogatásról szóló rendelet is tartalmaz szabályokat az épületek energiafogyasztására vonatkozóan.

Áraink energetikai tanusítvány készítésre

 

Kérjen személyre szabott árajánlatot
Energetikai tanúsítvány
készítésére!

Kapcsolódó bejegyzések