Megújuló pályázati feltételek! Többféle műszaki, szakmai kedvezmény teszi vonzobbá az épületenergetikai fejlesztésekhez igénybe vehető visszatérítendő támogatásokat. A könnyítésre azért van szükség, mert az összesen 103 milliárd forintos keretnek csak a tizedére érkezett eddig igény. Ezért július 20-án mindkettőt felfüggesztette az illetékes hatóság az átdolgozás érdekében.

A VG-cikk szerint a pályázati konstrukciók sikerének növelése érdekében javaslat készült a felhívások módosítására. A változtatások a műszaki és a szakmai elvárásokra, a projekt során megvalósítandó tevékenységekre, valamint az igényelhető támogatás összegére vonatkoznak. A cikk hat olyan pontot emelt ki a módosítástervezetből, amelyet érinthetnek a folyamatban lévő egyeztetések:

  • A feltételeknek megfelelő projektek 1,5 és 50 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást kaphatnak. Ugyanekkora összeghatárokkal kedvezményes kamatozású éven túli kölcsönt, azaz az eddigi 3 millió forintos belépési szintet lefelezhetik.
  • A műszaki és a szakmai elvárások között a fajlagos költségeknél a nettó beruházási költség helyett csak az elszámolható költség lehet ezentúl a vetítési alap.
  • A napelemes rendszer telepítésénél törlik azt a kitételt, amely szerint technológiai célú energiafelhasználás csökkentésére nem igényelhető támogatás.
  • Az előkészítés mérnök-szakértői költségeinek piaci áras ellenőrzésére a Magyar Mérnöki Kamara díjszabása lesz a mérvadó a három árajánlat helyett.
  • Ezentúl a kötelező nyilvánosságra hozatalra költséget kell tervezni.
  • Az elvárt fedezettség mértéke függhet az egyes hitelcéloktól.

A pályázat feltétele, hogy az energiahatékonyság javítására vonatkozó tevékenység aránya alátámasztottan el kell, hogy érje legalább az 50%-ot a projekt összes elszámolható költségén belül, míg a megújuló energia felhasználásra irányuló projektrésznek legalább 10%-nak kell lennie.

A GINOP-4.1.1-8.4.4-16 kódszámú, “Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel” című felhívásnál 271 projektjavaslat áll bent a rendszerben 10,6 milliárd forintos támogatási igénnyel, miközben a pályázat keretösszege 91,53 milliárd forint. A VEKOP-5.1.1-5.1.2-16 kódszámú, a “Vállalkozások megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban kombinált hiteltermékkel” című felhívásnál pedig a 75 darab projektre 3,5 milliárdos támogatási igény érkezett be, miközben a pályázat keret 11,76 milliárd forint.

Érdemes tehát még pályázni, hiszen a keret korántsem merült ki!

Amennyiben az Ön cége számára is érdekes lehet ez a lehetőség, akkor a további részletekkel kapcsolatban keressen minket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén.