Az energiahatékonyságról szóló törvény több kötelezettséget is előír, amelyet 2017. június 30-ig kell teljesíteniük a nagyvállalatoknak: ilyen a nagyvállalati regisztráció, energetikai audit elvégzése vagy ISO 50001 bevezetése, energetikai szakreferens alkalmazása, a regisztrációs díjfizetési kötelezettség, illetve az éves energiafogyasztásra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettség.

1. A nagyvállalati regisztrációt elektronikus úton lehet teljesíteni, melyet minden év június 30-ig meg kell tenni. A regisztráció pontos menetéről, a nyomtatványról a MEKH honlapján megtalálható minden információ.

Még mindig találkozunk olyan cégekkel, akikről most derül ki, hogy nagyvállalatnak minősülnek, és így kötelezettek a regisztrációra, illetve az audit elvégzésére. Különösen azoknál a vállalkozásoknál fordul ez elő, akik önmagukban kkv-nak minősülnek, de olyan nemzetközi cégcsoport tagjai, ahol a csoporton belül van nagyvállalatnak minősülő tag. Ezeknél a cégeknél javasoljuk céges jogász vagy az anyavállalat iránymutatását, de természetesen mi is tudunk felvilágosítást adni e tekintetben.

A nagyvállalati regisztrációval szorosan összefügg a regisztrációs díjfizetési kötelezettség teljesítése, melynek részletei szintén megtalálhatóak egy korábbi MEKH felhívásban, de mi is írtunk róla egy korábbi bejegyzésünkben. A regisztrációs és a díjfizetési kötelezettség akkor is fennáll, ha a nagyvállalat mentesül az energetikai auditálási kötelezettség alól.

2. A nagyvállalatoknak 2017. június 30-ig az éves energiafogyasztásukra vonatkozó adatszolgáltatási kötelezettségük is van. Az adatszolgáltatási kötelezettség részletes szabályait a nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek energiafelhasználásának mértékére, valamint energiamegtakarítására vonatkozó adatszolgáltatás rendjéről szóló 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet írja elő. Az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges nyomtatvány hamarosan elérhető lesz a MEKH honlapjain.

3. A Hivatal felhívja a nagyvállalatok figyelmét arra, hogy 2017. június 30-án lejár a bírságolási moratórium az alábbi esetekben:Energetikai audit szolgáltatás gazdasági társaságoknak

  • A nagyvállalatoknak első alkalommal 2015. december 5-ig, majd négyévente energetikai auditálást kell lefolytatniuk. Az energiahatékonyságról szóló törvény alapján a MEKH 2017. június 30-ig nem bírságol az energetikai auditálási kötelezettség elmaradása miatt.
  • Az energetikai szakreferens igénybevételéről a meghatározott energiafogyasztású gazdálkodó szervezet 30 napon belül köteles bejelentést tenni a Hivatal felé. Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény alapján a MEKH 2017. június 30-ig nem kezdeményezi bírság kiszabását a bejelentés elmaradása miatt.

A nagyvállalati regisztráció és az energetikai szakreferens igénybevételének bejelentése Ügyfélkapun keresztül történik.

 

Kapcsolódó hírek

Cimke: