Klíma és energiatudatos építés: Miért érdemes szem előtt tartani?

Bár a lakásépítés és felújítás hazánkban rég látott fellendülés előtt áll, a konkrét intézkedések megfeledkeznek a klíma- és energiatudatos építés elterjesztéséről. Pedig több tényező miatt is megéri ezeket a szempontokat is figyelembe venni mielőtt belevágunk egy ilyen beruházásba. A miértre az Energiaklub 2016. április 7-i “Új lakásépítési forradalom – zöld forradalom nélkül?” c. konferenciáján találhattunk válaszokat.

A legnagyobb probléma, hogy az újonnan bevezetett CSOK semmilyen energetikai többletkövetelményt nem támaszt a támogatott épületekkel szemben. Mivel a magasabb, ún. költségoptimalizált energiahatékonysági követelményszintek csak 2018 elejétől lesznek érvényben, így a lakásépítési fellendülés első két évében épülő lakások energiaköltsége nagyobb lesz/lehet, mint az indokolt lenne.

Energetikai besorolás értéknövelő hatása

Mi azonban óva intünk az energetikai szempontok elhanyagolásától, már csak azért is, mert a magasabb energiahatékonysági besorolás növeli a lakások piaci árát és ez a tendencia véleményünk szerint a jövőben csak fokozódni fog.

hőhullámTrópusi éjszakák, városi hőszigetek

És már nem is csak feltétlenül a téli fűtési időszak játszik ebben szerepet, hanem egyre inkább a nyári kánikulai időszak. A városokban és azon belül is a belvárosi, sűrűn beépített, kevés zöld felülettel rendelkező részeken a városi hőszigetek felerősítik a klímaváltozás okozta hőmérséklet-növekedést. Ezeken a területeken éjjel akár öt fokkal is melegebb lehet, mint a külvárosokban vagy a természetben.  A 20°C foknál melegebb, ún. trópusi éjszakák száma egyre nő, melynek élettani hatásait negatívan befolyásolják szervezetünket. És mit tehetünk ez ellen?

energiahatékony építészetVárosépítészeti szempontból a zöld területek növelése és a beépített terület arányának csökkentése vagy alacsonyan tartása a kívánatos. Új ingatlan építése és vásárlása esetén ezért mindenképpen érdemes ezeket a szempontokat figyelembe venni a kiválasztásnál. Épületenergetikai oldalról pedig feltétlenül törekedni szükséges AA vagy ennél is jobb energetikai besorolású épületekbe történő beruházásra.

A tervezésnél pedig érdemes kikérni külön energetikus szakember véleményét is az építész mellett, mert hosszú távon több szakember együttes véleménye eredményez jó befektetést!

 

Kapcsolódó hírek

Cimke: