Akár egymillió forintos büntetéssel számolhatnak azok a nagyvállalatok, amelyek a következő hetekben sem pótolják regisztrációjukat a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján. Ennél is nagyobb, 10 millió forintig terjedő összeget fizethetnek azok a cégek, amelyek ez év végéig elmulasztják az energiahatékonysági törvényben meghatározott energetikai audit végrehajtását.

Kötelező MEKH regisztráció

A MEKH honlapján megtalálhatóak a regisztrációval kapcsolatos főbb tudnivalók: http://enhat.mekh.hu/index.php/2016/01/13/elerheto-a-kotelezo-nagyvallalati-regisztracio-formanyomtatvanya/

A jogszabály értelmében energetikai auditra kötelezett minden nagyvállalat. Egy nagyvállalat több mint 250 főt foglalkoztat, vagy éves nettó árbevétele túllépi az 50 millió eurót, vagy mérlegfőösszege a 43 millió eurót. Az audit célja annak felmérése, hogy az adott telephely, iroda vagy üzem energiafelhasználása milyen pontokon optimalizálható. Illetve, hogy hogyan illeszthetők be a rendszerbe a hatékonyságot növelő elemek vagy akár a megújuló energia.

Az első auditot a jogszabály szerint 2015. december 5-ig kellett teljesíteni. A kötelező regisztrációs nyilatkozatot 2016. január 20-ig kellett megküldeni a MEKH részére. A pótlásra ugyanakkor még nyílhat lehetőség, hiszen a szabályozás csak most indult el a gyakorlatban. Így elképzelhető, hogy akik a következő napokban még benyújtják a hivatal honlapjáról elérhető nyomtatványt, engedékenyebb elbírálásban részesülnek. Így is érdemes azonban sietni….

Nagyválallati energetikai audit

Az energetikai audit szempontjából ugyanakkor engedékeny a törvény. Ha a nagyvállalat nem teljesíti, vagy szakszerűtlen energetikai audit esetén nem ismétli meg a folyamatot, akár 10 millió forintig terjedő bírságban is részesülhet. Viszont átmeneti könnyítésként a MEKH 2016. december 31-ig egyáltalán nem állapít meg bírságot ilyen okokból.

A nagyvállalatoknak a jövőben négyévente kell elvégeztetniük az energetikai auditot. Ehhez regisztrált auditorok segítségét vehetik igénybe, illetve az EN ISO 50001 szabvány bevezetésével mentesülhetnek e kötelezettség alól. A regisztráció és az energetikai szempontú ellenőrzés mellett a cégeknek ezentúl minden évben meg kell adniuk éves energiafelhasználási adataikat is – ennek elmulasztása szintén egymillió forintig terjedő bírságot jelenthet.

forrás: http://hvg.hu/kkv/20160128_Millios_birsagot_kockaztatnak_a_figyelmet

Kapcsolódó hírek