Miért olyan fontos a vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra? Természetesen annak, aki kapja a lehető legjobb ösztönzés. De miért járna jól vele az egész ország?

save-energy-for-better-futureA Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI), – melynek az LG Energia Kft is támogató partnere – a március 6-i energiahatékonyság világnap alkalmából publikált egy hírt a témában. Véleményü(n)k szerint  legolcsóbb és a leginkább környezetbarát energia az, amit fel sem használunk. Ezért az energiahatékonyság ösztönzése a fenntartható energiagazdálkodás első lépése. Az energia hatékony felhasználása olyannyira fontos, hogy még megújuló energiát is csak akkor éri meg igazán alkalmazni, ha azt megelőzően a felhasználás hatékonysága is növekszik.

De hol is tart Magyarország a közösen vállalt európai energiahatékonysági célok hazánkra jutó részének teljesítésében?

Hazánk primerenergia-fogyasztása 1072 Petajoule volt 2016-ban. Az ország energiafogyasztása 2005-2015 között 8,5 százalékkal csökkent ugyan, de mind 2015-ben, mind 2016-ban nőtt a korábbi stagnálást követően. És bár az időközi energiafelhasználási adatok alatta maradtak a 2020-as indikatív célértéknek, de további erőfeszítésekre van szükség az energiafogyasztás csökkentése érdekében.

Ha az egyes ágazatok részesedését nézzük a végső energiacélú felhasználásból, a lakosság vezet (33%), megelőzve a közlekedés (22%) és az ipar (21%) energiafelhasználását.

Végső energiacélú felhasználás megoszlása

Végső energiacélú felhasználás megoszlása Magyarországon

Kulcsfontosságú a hazai lakásállomány energetikai felújítása

A jól definiált közös európai célok és stratégiák ellenére Magyarország lassan halad előre energia-megtakarítási kötelezettsége teljesítése terén. A három nagy energiafelhasználó szektor közül az ipar, ipari szereplők irányába az elmúlt másfél-két évben több jelentős szakpolitikai intézkedés indult el. De mi a helyzet a lakossági épületállománnyal?

Vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításraA Nemzeti Épületenergetikai Stratégiában 2020-ra megjelölt célok teljesülése egyelőre nem látszik biztosítottnak. Ahhoz pedig, hogy az elvárt 167 Petajoule végső, halmozott energia-megtakarítást Magyarország 2020 végére megközelítse, szükség van a hazai lakásállomány megújulásának felgyorsítására, hiszen a 4,4 millió számon tartott lakás kétharmada energetikailag elavult. A lakosság által ezen a területen felhasznált energia 40-50 százaléka megtakarítható lenne.

„Az energiahatékonyság a tudatos energiafelhasználás egyik első és legfontosabb lépése, azonban az ország energiagazdálkodásának fenntarthatósága tekintetében kulcskérdés. A drágán és a környezetet jelentős mértékben terhelve előállított energiát nagyon pazarlóan használjuk. Ez komoly és felesleges költségekkel jár, terheli a háztartások, és a középületek fenntartóinak pénztárcáját. Ha ezen nem változtatunk, akkor már a közeljövőben is komoly gondokkal kell szembenéznünk: a felesleges, pazarló energiafelhasználás visszaszorítása, a hatékony energiafelhasználás jövőnk kulcsa és a nemzetgazdaság érdeke.” – mondta Szalai Gabriella, a MEHI vezetője.

Milyen eszközökkel lehet a lakások energetikai felújítását ösztönözni?

vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításraVéleményünk szerint a lakosság, a családi házak felújításának intenzív és hatékony támogatása elengedhetetlen. És nem csak visszatérítendő, hanem a vissza nem térítendő állami támogatás lakásfelújításra támogatásokkal. Ez sokkal hatékonyabb ösztönzője az energiahatékonysági beruházásoknak, mint más eszközök. Persze szinte minden energiahatékonysági beruházás más és más. De megfelelő finanszírozási forma megtalálása ugyanúgy része a beruházásnak, mint a magas színvonalú műszaki tervezés.

Kapcsolódó hírek