Igyekszünk folyamatosan hírt adni, ha megjelenik egy pályázat energiahatékonysági projektek támogatására. Ez azonban nem mindig egyszerű, tekintve hogy néha olyan hírek is napvilágra kerülnek, amelyek utána csak vágyak maradnak. Azért igyekszünk összefoglalni ebben a bejegyzésünkben, hogy jelenleg milyen lehetőségek állnak a cégek és a magánszemélyek rendelkezésére az energetikai korszerűsítések finanszírozására.

Pályázat energiahatékonysági projektek támogatására magánszemélyeknek

Korábban mi is írtunk bejegyzést a 2018-ban megjelenő Otthon Melege Programról. Sajnos úgy tűnik azonban, hogy ezek megalapozatlan hírek voltak, ugyanis a 2018-as alprogramok elindításáról még nincs döntés. Ettől függetlenül mi arra biztatunk mindenkit, hogy végeztesse el lakása, háza energetikai felmérését. Ezzel ugyanis rosszul nem járhat. Mert bár vissza nem térítendő támogatások, – annak ellenére hogy ez a leghatékonyabb ösztönzője a lakásállomány energetikai megújulásának, – jelenleg nem állnak rendelkezésre, de megfelelő koncepcióval a lakóépületek energiahatékonyságának és megújuló energia felhasználásának növelését célzó hitelprogram igénybevétele is egy jó megtérüléssel kecsegtető finanszírozási forma lehet.

Pályázat energiahatékonysági projektek támogatására cégeknek

Cégek esetében jelenleg a 2018. március 14-én újranyitott “Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása” (GINOP-4.1.2-18) című pályázat érhető el. Ennek feltételei nagyon hasonlóak a korábbi  GINOP-4.1.1-8.4.4-16 kódszámú pályázathoz. A közép-magyarországi régióban ennek a pályázati forrásnak az ellenpárja a “Megújuló energia használatával megvalósuló épületenergetikai fejlesztések támogatása kombinált hiteltermékkel” (VEKOP-5.1.1) című. Mindkét pályázat kkv-k számára érhető el és az épületek energiahatékonyságának növelésére vehető igénybe megújuló energiaforrás használatával. Mindkét pályázattal 100 millió forint projektköltségű beruházás valósítható meg, de eltérő konstrukcióban. Míg a GINOP pályázat esetében 50% önerőre, addig VEKOP-os pályázatnál 10% önerőre van szükség. A VEKOP-os pályázatnál ugyanis 50%-a a pályázatnak visszatérítendő rész.

Bár nem pályázat, de a nyereségesen működő cégeknek mindenképpen egy jó megoldás lehet a társasági adókedvezmény igénybe vétele. Az adókedvezmény az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás után vehető igénybe, és összege maximum 15 millió eurónak megfelelő forintösszeg. Az igénybe vehető kedvezmény maximum a beruházás elszámolható költségének a 30%-a. Ez azonban középvállalkozások esetében 40%, kisvállalkozások esetén pedig 50% lehet. A 176/2017. (VII. 4.) Kormányrendelet rendelkezik a végrehajtási szabályairól, bár bizonyos részletek a jövőben, a gyakorlattal fognak tisztázódni.

Összességében elmondható, hogy egy pozitív beruházási környezet felé mozdul el az energiahatékonysági piac. Bár vissza nem térítendő támogatások kisebb mértékben, de különböző egyéb ösztönzők magánszemélyek, mind a cégek rendelkezésére áll elképzelésiek megvalósítására. Véleményünk szerint érdemes most élni ezekkel a lehetőségekkel, természetesen megfelelően megtervezett és előkészített projektekkel.

 

Kapcsolódó hírek