A portfolio.hu hasznos részletek gyűjtött össze a CSOK igényléssel kapcsolatban.

A CSOK igényléssel kapcsolatos legfontosabb információk:

  • A bankok egy részénél már igénylehető a támogatás, néhányan közülük augusztus végén tervezik felvenni termékeik közé, de van olyan pénzintézet is, ahol egyelőre nincs napirenden, hogy elérhetővé teszik ezt a konstrukciót.
  • Az egyik legnagyobb kérdés, hogy az állami támogatást a bankok beszámítják-e a lakásvásárláshoz igényelt hitel, vevőtől megkövetelt önerejébe. Vannak olyan bankok, amelyek nem fogadják el önerőnek, máshol viszont a teljes összeget elfogadják, más bankok pedig csak a meglévő gyermekek után igényelt támogatást fogadják el, a CSOK megelőlegező módozatát már nem.
  • Nagyon kell vigyázni a szerződéskötésnél arra is, hogy maximum 10% lehet készpénz, a többi önerőt átutalással kell teljesíteni. (Ha nem így szerződtek, akkor a teljes folyamatot újra kell kezdeni az eredeti állapot visszaállításával.)
  • A hitellel kombinált állami támogatás esetében nagyon fontos, hogy ha a vásárló egyszerre indította el mindkettő igénylését, akkor csak egyszerre kaphatja meg azokat. Ha a hitelt valamiért nem kapja meg, akkor az egész igénylési folyamatot újra kell indítani.
  • Általános szabály, hogy az építés esetén szakaszos, használt lakás vásárlás pedig utólagos a folyósítás, de mindig a CSOK az utolsó részlet!
  • Az építés és bővítés is támogatható a CSOK-kal, de előírás, hogy az ingatlan legalább “B” energetikai besorolást érjen el. Mivel az épület tanúsítása csak a befejezést követően készül el, ezért már az elején érdemes szakembert bevonni a tervezésbe, hiszen ha az épület nem teljesíti az előírt energetikai jellemzőket, a támogatást vissza kell fizetni.
  • A bankok tételesen ellenőrzik a beruházáshoz kapcsolódó számlákat. Azt vizsgálják, hogy a vállalkozó, aki az építést végzi, szerepel-e a NAV listáján.

Kapcsolódó hírek