Az energetikai audit, illetve az energetikai szakreferensi tevékenység során azt tapasztaltuk, hogy a leginkább kézenfekvő energiahatékonysági beruházás a világításkorszerűsítés. A LED világítótestek széles körű elterjedése napjainkban zajlik az egyre inkább csökkenő áraknak köszönhetően. Ennek ellenére eddig kevés társaságnál találkoztunk az alkalmazásukkal, bár többségüknél már felvetődött a korszerűsítés ötlete.

VilágításkorszerűsítésMostanra eljutottunk oda, hogy gyakorlatilag az összes széles körben elterjedt világítótestnek létezik LED helyettesítője, az E27 foglalatú villanykörtétől a 600 mm-es fénycsövön át a GR10Q „perec” kompakt fénycsőig. Maguk a fényemittáló diódák általában nyomtatott panelokra vannak forrasztva a foglalatnak megfelelő irányban. Továbbá a meghajtásukhoz szükséges elektronika is a lámpában foglal helyet, így a világítótestek elvileg egy az egyben behelyezhetők a szokványos foglalatokba. Az árak 5.000 Ft alatt vannak lámpánként, de a kommersz típusok már 1.000 Ft alatt beszerezhetők. Ez alól a LED reflektorok képeznek kivételt a 10.000-30.000 Ft-os ár kategóriájukkal.

És hogy miért is érhető el primerenergia-megtakarítás a LED-es alkalmazásával? A LED-ek hatásfoka az egyéb világítótestekénél jobb. Így ugyanakkora (vagy nagyobb) fényerő előállításához kevesebb villamos energiára van szükségük.

A   világítótestek hatásfokát Lumen/Watt (lm/W) mértékegységben szokás megadni. Ez kifejezi az egységnyi villamos teljesítménnyel elérhető fényáramot. Egy hagyományos izzólámpa hatásfoka ~14 lm/W, egy halogén izzóé ~25 lm/W, a kompakt fénycsöveké maximum 70 lm/W, a fénycsöveké pedig maximum 80 lm/W. Ezzel szemben a Power LED-ekkel 140 lm/W érték is elérhető, ami már a nátriumlámpák tartományába esik. Ennek megfelelően a LED világítótestek a velük azonos fényáramot produkáló egyéb világításnál kisebb villamos teljesítmény-igénnyel bírnak. Így azonos működési idő esetén villamosenergia-megtakarítás jelentkezik a használatukkal.

VilágításkorszerűsítésA másik fontos paraméter a színhőmérséklet. Fontos ugyanis, hogy a világítótestek fénye ne legyen se túl hideg (CCT>5300 K), se túl meleg (CCT<3300 K). A legolcsóbb LED-ek kifejezetten hideg fényűek, ami zavaró lehet.

További előnyök még a kapcsolgatásra való érzéketlenség, a magas élettartam (50.000 üzemóra), a viszonylag kis mértékű hőtermelés, a késleltetés nélküli felkapcsolás és a nagyfokú mechanikai szilárdság.

Talán az egyetlen hátrány, hogy a nagy teljesítményű LED lámpák igényelnek hűtést. Ennek oka – félvezető elem lévén – az élettartamot nagyban befolyásoló hőmérséklet. Az elégtelen hűtés a lámpa gyors tönkremeneteléhez vezet. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy sokszor a silány minőségű alapanyagok és a nem megfelelő összeszerelés miatt a világítótestek élettartama nem éri el az elvárt értéket. Ezért fontos – főleg nagy tételben történő beszerzés esetén – megfelelő garanciális háttér kialakítása.

VilágításkorszerűsítésBár a Led-ek terjedőben vannak, a helyettesíthetőséget minden esetben vizsgálni kell. Lehet, hogy a javasolt lámpa fényárama kisebb, mint a konvencionális világítótesté, de azt is figyelembe kell venni, hogy a LED fénye sokkal jobban irányítható, így nem jelentkezik veszteség a lámpatest foncsorán. Másképp fogalmazva például a mennyezeti lámpatestbe helyezett LED fénycső csak lefele világít, maga mögé nem. Egyes lámpatestek esetében nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a LED fényforrásra való átállás szerelést igényel az armatúrában. Ilyen például a fénycsövek esete, amikor a LED behelyezése előtt az áramhatároló folytótekercset és a fénycsőgyújtót ki kell kötni, és a hálózati feszültséget közvetlenül a LED csőkivezetéseire kell kapcsolni. Az elérhető megtérülési idő számításánál, a beruházás megítélésénél tehát a szerelés költségét is figyelembe kell venni.

Korábban mi is felhívtuk a figyelmet az energiahatékonyságot javító beruházások utáni adókedvezmény igénybe vételére, melyet a világításkorszerűsítés megvalósításához is csak ajánlani tudunk.

Szerző: Domján Sándor (az LG Energia Kft. energetikai mérnök munkatársa)

Kapcsolódó hírek