Főleg a társasházaknak lehet érdemes a rezsicsökkentés során megspórolt költségek egy részét energiahatékonysági beruházások előfinanszírozására költeni.

rezsicsökkentésRezsicsökkentésből érdemes félretenni az energiahatékonysági beruházások megvalósítására! Főleg a társasházak energetikai felújítását fogja az elkövetkezendő 5 évben az állam támogatni. De az önrész előteremtéséhez érdemes már előre takarékoskodni! Például a rezsicsökkentésnek köszönhetően el nem költött energiaköltségek visszaforgatásával.

Ezen kívül érdemes már jó előre, még a pályázatok meghirdetését megelőzően, stratégiát készíteni a felújításhoz. Ehhez mindenképpen olyan szakember bevonását javasoljuk, aki mind műszaki, mind pénzügyi tervvel tudja támogatni a pályázó társasházakat.

Az energiahatékonyság javításának kiemelt részét képezik az épületenergetikai fejlesztések.

energia költség csökkentésMa a Magyarországon felhasznált primerenergia közel 40%-át épületeinkben használjuk fel, amelynek mintegy kétharmada a fűtés és hűtés számlájára írható. A megközelítőleg 4,3 millió lakást kitevő állomány legalább 70%-a nem felel meg a korszerű funkcionális műszaki, illetve hőtechnikai követelményeknek.

A tégla és a gépészet típusától függően 200-300 kWh/m2év közötti jellemző fogyasztási adatokat kaptunk. Különálló épületek esetén jellemzően F, sorház-szerűen beépített épülettömbök (pl. régi bérházas környékek) esetén pedig G besorolást érnek el a lakások. Legkedvezőtlenebb primerenergia-felhasználással a társasházaknál is a kisméretű téglából épült, legrégebbi épületek rendelkeznek.

Értelemszerű a társasházi lakások között többségben vannak a „közbülső” lakások. Tehát akik szomszéd lakásokkal bizonyos mértékben körbe vannak véve (azaz nem az épület szélén, legfelső, legalsó szintjén laknak). Azért van ennek jelentősége, mert a szélső lakások jellemzően nagyobb energiafogyasztással bírnak és ezért rosszabb energetikai besorolás alá is esnek.

A panelépületek alapállapotukban is viszonylag kedvező energiafogyasztással bírnak, 200 kWh/m2év körül alakulnak. Tégla társasházak esetén a legújabb, PTH38 téglából épült társasházak rendelkeznek hasonló értékekkel. Láthatjuk, hogy ez a többi épülettípushoz viszonyítva viszonylag jó értéknek számít, de az elméleti értékekhez képest a gyakorlat sokszor mást mutat.

társasházi megtakarításA társasházak esetén a fűtéskorszerűsítés révén megtakarítható primerenergia mennyisége a társasházakban 25-35%-ot is elérhet. Egyéb energiahatékonysági beruházásokkal együtt pedig ez érték még tovább javítható. A rezsicsökkentés során egy társasházi szinten összegyűjtött megtakarítás már fedezheti ezeket a beruházásokat, vagy a pályázatokhoz szükséges önrészt.

 

 

Kapcsolódó hírek