A megfelelően megválasztott szigetelési és árnyékolási technikákkal csökkenthetjük a lakás túlmelegedését, és így a légkondicionálás használatát.

légkondícionálásEgyre többször érezzük közvetlenül a bőrünkön a nyári időszakban a globális felmelegedés hatásait. Az utóbbi években megfigyelhető a téli és nyári napok átlaghőmérsékletének növekedése. Ez télen a fűtésköltség csökkenését eredményezi ugyan, nyáron viszont növekvő áramszámlát a légkondicionáló berendezéseken keresztül. A légkondicionálás használata rendkívül költségigényes. Otthonunk hőmérsékletének 1 fokkal való csökkentése ugyanis háromszor több energiát emészt fel, mint 1 fokkal való felfűtése. Ezen kívül egészségügyi szempontból sem ez a megfelelő választás.

Átlagosan 15-20%-kal növeli a klímaberendezés a nyári energiafogyasztást

Ha azonban épületeink energetikai szempontból korszerűbbek, megfelelően hőszigeteltek lennének, hűtésük külön energiaráfordítás nélkül megoldható lenne. A megfelelő árnyékolás és szigetelés együtt nyáron akár 5-7 fokkal is csökkentheti a lakások belső hőmérsékletét.

Az első és egyik legfontosabb lépés a külső szigetelés elvégzése. Ez ugyanis a fűtési költségek csökkentése mellett, a nyári hűtési költségeket is csökkenti. Egy nagyobb családi háznál éves szinten így több százezer forintos megtakarítás érhető el, mind a gáz-, mind a villamos-energia számlából.

Nyílászáró csere esetén kézenfekvő megoldás lehet a redőnyök vagy egyéb árnyékolók felszerelése is. Az árnyékoló szerkezetek hatásáról érdemes megjegyezni, hogy a leghatékonyabb az ablak üveg elé, kívülre helyezett árnyékoló redőny, napellenző, spaletta, vagy roló. Kevésbé hatékony, de a belső sötétítő függönynél, reluxánál – hővédelmi szempontból – lényegesen jobb megoldás a két üveg közé helyezett árnyékoló.

 

A természet által nagyon jól szabályozott “árnyékoló szerkezet” a lombos fa. Javasoljuk a déli, nyugati oldalra lombos fa telepítését. Amikor az árnyékolásra nagy szükség van, akkor a lombozat jól árnyékol. Míg télen, amikor szeretnénk, hogy a nap besüssön a házba, a lombját hullajtott fa beengedi a napfényt. Kerülendő, hogy örökzöldek kerüljenek az épület déli oldalára. Ugyan nyáron ezek is jó szolgálatot tesznek, de télen is leárnyékolják az épületet. Az örökzöldeket inkább a ház északi oldalán helyezzük el! Ez télen remekül véd a hideg északi szél ellen is.

 

Kapcsolódó hírek