Energetikai tanúsítvány felülvizsgálatra hívtak minket

Nem hétköznapi megbízáshoz hívták január első hétvégéjén az LG Energia Kft. szakembereit az egyik Pest megyei településre. Egy idős pár (László és felesége) kérte a segítségünket, mondván: kételkednek abban, hogy az általuk megvásárolt, nagyjából 100 négyzetméter alapterületű, 3 szobás ház tényleg “B” minősítésű energetikai tanúsítvánnyal rendelkezik, ahogy azt az ingatlan megvásárlásakor kapott dokumentum tartalmazta.

LG Energia Kft. - energetikai tanúsítvány hiba“B” vagy “E”: nagyon nem mindegy

Bár a ház első ránézésre tényleg jó állapotúnak tűnt, a több órás helyszíni szemlénk megerősítette a vevők gyanúját, vagyis a “B” az sokkal inkább “D”-nek vagy “E”-nek felel meg.

És miért fontos ez?

Ez akár évi százezres rezsikülönbözetet jelenthet

Nem mindegy, hogy B vagy E! Elég csak a hűtőgépekre gondolni, hogy érzékelni tudjuk, mennyivel több rezsiköltséget jelent, ha az utóbbi kategóriába tartozik egy háztartási gép. Nincs ez másként az ingatlanokkal sem, az évek során százezres plusz kiadással járhat egy kevésbé energiahatékony ingatlan a vevőnek. Ebben az esetben valószínűleg az történhetett, hogy akik kiállították az energetikai tanúsítványt, a helyszíni szemlét elmulasztották és látatlanban töltötték ki a papírokat. Ha ez így volt, szabálytalanul és felelőtlenül jártak el, arról nem is beszélve, hogy Lászlóék is a tanulmányra alapozva fizettek többet a házért. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy kellő körültekintéssel kezelje az energetikai tanúsítványt, főleg akkor ha felújított házat vásárol!

Bővebben az esetről itt olvashat.