Mind az energetikai audit elvégzése, mind pedig az energetikai szakreferensi szolgáltatás igénybevétele során a vizsgálatok kiindulási alapja a megfelelő energia-felhasználási törzsadat állomány. Ennek az állománynak az alapját az energiafogyasztási adatok képezik. Ezek a mérőórák megfelelő topológiájához, illetve a cégnél zajló folyamatokhoz rendelve jól megmutatják a felhasználási profilokat a különböző vezetékes energiahordozók esetében.gáz fogyasztás

Tapasztalataink szerint az adatok rendelkezésre állása Társaságonként nagyon eltérő. A legegyszerűbb esetben sokszor csak 1 db villanyóra vagy további 1 db gázmérő, illetve 1 db vízóra adatai állnak rendelkezésre éves, vagy havi bontásban. A másik véglet, amikor több száz villamos mérő figyeli külön az egyes gyártási, irodai folyamatok, a világítás, hűtés felhasználását 15 perces bontásban. Villamos energia esetében a 15 perces adatsorok általában csak az elszámolási mérőkre állnak rendelkezésre a szolgáltatótól igényelhető szolgáltatás formájában. Hasonlóan a földgáz és vízellátás is változatos topológiát tud mutatni, illetve földgázra az órás felhasználás figyelése jellemző a teljesítmény-lekötés betartásának ellenőrizhetősége miatt. A vízfogyasztás minél gyakoribb monitorozása a használati melegvíz fogyasztás elemzését teszi pontosabbá. Ezen a ponton függ össze – a melegvíz készítő technológia függvényében – a földgáz (távhő)- vagy villamosenergia-fogyasztással.

Általánosságban elmondható, hogy az összetettebb mérőrendszerekhez tartozik valamilyen adatgyűjtő, energiamenedzsment rendszer, de ez akár egy épületfelügyeleti rendszer része is lehet. Egyszerű esetekben (kevés mérő, nem fogyasztói csoportok szerint felszerelve) csak az éves leolvasás történik meg és havi átalány kerül kiszámlázásra. Találkoztunk olyan esettel, amikor felismerték ugyan a rendszeres leolvasás fontosságát, azonban sokszor még itt sincs kapacitás a napi leolvasásra sem, nemhogy óránként, 15 perces adatok képzésére vagy az adatok folyamatos kielemzésére.

Az adott telephely hőmérsékleti adatai a fűtési, hűtési energiafelhasználás elemzésének képezik alapját, a gépészeti rendszerek megfelelőségének megítélését, energiaghatékony működését segítik. Általában visszamenőleg hozzáférhetők az egyes területekre jellemző napi átlaghőmérsékletek, de a legpontosabbaknak mégis a telephelyen közvetlenül mért értékek tekinthetők. Nem mindegy azonban, hogy a hőmérsékletet mérő eszköz megfelelően van-e elhelyezve, megfelelő árnyékolással rendelkezik-e a tűző napsütés miatti túlhevülés elkerülése érdekében, továbbá a légáramlás biztosított-e körülötte.

Jó minőségű energetikai auditot, elemzést csak megfelelően részletes kiinduló adatokból lehet készíteni. Tapasztalatunk szerint az ideális részletesség a következő:
  • 15 perces villamosenergia-fogyasztási adatok,
  • órás földgázfogyasztási, illetve hőmennyiség adatok,
  • legalább havi vízmennyiség adatok,
  • napi átlaghőmérsékletek (napi 4 mérés átlaga).
Összességében a megfelelő mérőtopológia kialakítása, továbbá a mérők adatrögzítő, feldolgozó rendszerbe integrálása után keletkező adatbázis elemzésével lehet a legegyszerűbb, leghatékonyabb módon az esetleges hiányosságokat megtalálni, illetve a minél energiahatékonyabb működést megalapozni.

Hosszú távon ezért mindenképpen ajánljuk jól megtervezett, a cégprofilhoz a legmegfelelőbb merőrendszerek kialakítását. Cégünk partnerei segítségével a szakreferensi tevékenység keretein belül a megfelelő mérési topológia és on-line adatgyűjtő rendszer kialakításában, működtetésében is segítséget tud nyújtani.

Kapcsolódó hírek

Cimke: