Július elsejétől számítva megindul a visszaszámlálás: már csak öt hónapig lehet elvégezniük az energetikai auditot a hazai nagyvállalatoknak. Mint ismeretes, a 250 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vagy 50 millió eurónál nagyobb árbevételű cégeknek a jogszabályok szerint 2015-ben kellett volna felméretniük a telephelyüket energiahatékonysági szempontból az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény alapján. A „zöld könyvek” elkészítésének határidejét a kormányzat végül, az utolsó pillanatban egy évvel meghosszabbította, ami azt jelenti, hogy 2016 utolsó napjáig lehet pénzügyi szankciók nélkül teljesíteni ezt a követelményt. Az audit elmulasztása 10 millió forintos büntetést jelenthet majd, és az LG Energia Kft-nél nem tartjuk életszerűnek, hogy a 365 nappal meghosszabbított határidőt újra meghosszabbítanák.

Energetikai auditAzok a cégvezetők, akik nem szeretnének kockáztatni, mindenképpen azt javasoljuk: időben lépjenek. Az LG Energia Kft. például már annyira be van táblázva, hogy már csak hosszú átfutási idővel tudunk vállalni teljes körű energetikai auditálást. Figyelembe véve, hogy általában egy-egy érintett cég telephelyén több irodaépület, üzemcsarnok is található, azzal is érdemes számolni, hogy a kész dokumentáció elkészítése minimum 4-5 hetet, olykor két hónapot is igénybe vehet. Ezért javasoljuk, a megrendelés előtt ne kizárólag az árat figyeljék, hanem azt is, hogy a szolgáltató milyen határidővel tudja az auditálást elvégezni. A szankcionálási moratórium várható feloldása az ajánlatkérések számában is megmutatkozik. A statisztikáink azt mutatják, hogy tavaly nyár óta csak hozzánk közel 200 megkeresés érkezett a témában: hónapról-hónapra érezhető ez a növekedés a megrendelések számában.

Hogy melyek a tapasztalatai az elmúlt 18 hónapnak? A legfontosabb talán az, hogy az energetikai audit nem csak egy „szükséges rossz”, amit előírt az állam a nagyvállalatoknak. Számos alkalommal találtunk példát arra, hogy egy irodát vagy üzemcsarnokot pazarló módon működtetnek, és javaslataink komoly hozzáadott értéket jelentettek az auditált cégnek. Sok esetben az üzemeltetést végző szakemberek sincsenek teljesen tisztában minden részlettel az általuk üzemeltetett ingatlanok, technológiák vonatkozásában. Ezért már az energiafelhasználási alapállapot felvételénél is új információkkal tudunk szolgálni, és lehetőséget kínálunk, hogy a mi szemüvegünkön keresztül ismerjék meg Ügyfeleink saját cégük energiafelhasználását, feltárva az energiapazarló pontokat és közösen kidolgozva a megfelelő javaslatokat.

Kapcsolódó hírek