Lejárt a határidő: Kötelező energetikai audit 2015. december 5-igLG Energia Kft. MEKH regisztráció -energetikai audit, auditálás nagyvállalatoknak

Szó se róla, nem unatkoztunk az elmúlt hetekben az LG Energia Kft. munkatársaival.  Az  energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény alapján a kötelező energetikai auditálást a nagyvállalatoknak ugyanis először 2015. december 5-éig kell elvégeztetniük. Az érintett több száz nagyvállalat közül már nyáron számos megkeresés érkezett hozzánk azért, hogy mi végezzük el a telephelyük energiahatékonysági felülvizsgálatát. Ezeknek a megkereséseknek örömmel tettünk eleget és több energetikai auditot le is bonyolítottunk az elvárt határidőig, értékes tapasztalatot szerezve így a cementiparban, elektronikai eszközök gyártásában és a logisztikában is.

Nyilatkozattételi kötelezettség: energetikai audit vagy ISO 50 001 energiagazdálkodási rendszer

Bár a határidő 2015. december 5-én lejárt, december 6-án azért még nem járt a képzeletbeli „virgács” az auditot elmulasztó cégeknek. A 2015. december 5-i határidő lejárta után a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal (MEKH) nyilatkozattételre szólítja fel a nagyvállalatokat arra vonatkozóan, hogy rendelkeznek –e energetikai audittal vagy ISO 50 001 energiagazdálkodási rendszerrel. Amennyiben nem, a törvény alapján felszólítják az adott céget az energetikai auditálás 90 napon belül történő elvégeztetésére. Jó tudni, hogy a Hivatal a teljesítés elmaradása miatt egyelőre nem szab ki bírságot, a türelmi időszak egészen 2016. december 31-ig tart (ezt követően azonban 10 millió forint bírság is kiszabható!). Persze azért azt tanácsoljuk minden Ügyfelünknek, hogy célszerű minél hamarabb elvégeztetni  – a mérettől függően átlagosan 1-2 hónapig tartó energetikai auditot, nehogy véletlenül kicsússzon bárki is a határidőből!

Van egy nagyon fontos kulcsszó: ISO 50 001. Ennek a minősítésnek a megszerzésével ugyanis kiváltható az energetikai audit. Mi magunk több cégnél is élénk érdeklődést tapasztaltunk a téma iránt, ezért szoros stratégiai kapcsolatot alakítottunk ki a Framework Hungary Kft. minőségirányítási tanácsadó céggel. Ők független tanácsadóként segítenek az ISO 50 001 szabvány szerinti tanúsítvány megszerzésében. Több alkalommal is közösen jártunk cégeknél annak érdekében, hogy ügyfeleink objektív és számukra legoptimálisabb döntést hozhassák meg. Magyarul, vagy az energetikai auditot készíttessenek vagy az ISO 50 001 minősítést próbálják megszerezni.

Energetikai audit: kihez fordulhatok?

Kik végezhetnek auditálást Magyarországon? 2015 december 5-től energetikai auditálást kizárólag a jogszabályi előírásoknak minden tekintetben megfelelő a Hivatal által vezetett névjegyzékben szereplő energetikai auditor vagy energetikai auditáló szervezet végezhet! Éppen ezért novemberben a folyamatban lévő energetikai audit vizsgálatok mellett azon dolgoztunk, hogy felkerüljünk a Hivatal által vezetett névjegyzékbe. Örömmel jelentjük, hogy sikerült! Dr. Ősz János, cégünk alapítója, tulajdonosa és ügyvezetője 2015. november 4-én eredményes energetikai auditori vizsgát tett a Magyar Mérnöki Kamaránál, majd ezt követően benyújtottuk a Hivatalnak a regisztrációhoz szükséges anyagokat, szakmai gyakorlatot igazoló dokumentumokat. Erőfeszítéseinket siker koronázta, ugyanis EA-01-3/2015 névjegyzéki jelöléssel, 2015. december 7-től regisztrált energetikai auditorral büszkélkedhetünk, aki a szükséges engedélyek birtokában az LG Energia Kft. nevében várja az Önök megtisztelő megbízásait.

 

Kapcsolódó hírek

Cimke: