Március 22. minden évben a Víz világnapja. Ebből az alkalmából mi is foglalkozunk a vízzel, „energia”hatékonysági szempontból, röviden bemutatjuk a szürkevíz felhasználási lehetőségeit.

Ahogy az energiatudatos életmód, úgy a víztakarékosság is egyre égetőbb kérdés napjainkban. Földünk ivóvízkészlete korlátozott mennyiségben áll rendelkezésünkre, így fontos, hogy odafigyeljünk annak megőrzésére.

Vízpazarlás

Ahogy minden hasonló területen, itt is a megelőzés a legjobb megoldás, amely annyit jelent, hogy csökkentjük a felhasználni kívánt vízmennyiséget. Erre számos megoldás létezik, melyet a fejlett országokban egyre elterjedtebben alkalmaznak. Amennyiben például a fürdőzés helyett a tusolást választjuk, akár 70 liter vizet is megspórolhatunk alkalmanként. A csapokra helyezett perlátor, valamint a takarékos öblítőtartályok alkalmazása is jelentősen csökkenti vízfelhasználásunkat.

A megelőzést követi az újrahasználat. Napjainkban minden háztartási célú vízfelhasználásra ivóvíz minőségű vizet veszünk igénybe, legyen szó mosásról, öntözésről, vagy akár a WC öblítéséről, mely a pazarló életmódunkat szemlélteti. Ezen felhasználási területek esetén kevésbé szennyezett, már használt víz is megfelelő megoldás lehetne.

Milyen típusú szennyvíz újrahasznosítható?

Szennyvizek esetében megkülönböztetünk fekete, illetve szürke szennyvizet. Fekete szennyvíznek nevezzük a WC öblítéséből származó erősen szennyezett vizet. Gyakran ebbe a csoportba sorolják a mosogatóból származó vizet is, hiszen annak szervesanyag-tartalma igen magas. Az ezen kívül, a háztartásban keletkező szennyvizeket a szürke szennyvíz kategóriába sorolhatjuk (~60%). Szürke szennyvíznek minősül az összegyűjtött esővíz is, hiszen önmagában ez is szennyezett, bár a háztartáson belül keletkező szennyvizekhez képest szennyezettsége jóval kisebb, tisztítása felhasználás előtt nem feltétlenül szükséges. A szennyezett vizeket általában egy vezetékhálózattal gyűjtik össze, majd az a szennyvíztisztító telepen kerül tisztításra.

Vízfelhasználás lehetséges módja

Forrás: http://fenntarthato.hu/epites/Members/erost/szurkeviz%20felhasznalas

A szürke szennyvíz (szürkevíz) szennyezettsége kb. az 1/9-e a fekete szennyvízének, így annak újrahasználata megfelelő tisztítás után lehetséges, meghatározott felhasználások esetében. A szürke szennyvíz ismételt felhasználásánál azonban több szempontot is szem előtt kell tartanunk. Meghatározó például annak összetétele, mennyi mosószer, olaj, valamint festékmaradványt tartalmaz. Amennyiben a szürke szennyvizet újra fel szeretnénk használni – akár öntözés céljára – törekedjük a természetes összetételű szerek használatára, melyek nem okozzák a növények károsodását. Meggondolandó továbbá a mosdókagyló használt vize is, hiszen egyes esetekben magasabb szennyezettséggel rendelkezhet, így célszerűbb annak fekete szennyvízzel történő elvezetése.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a szürkevíz hasznosításnál?

A szürkevíz esetében szükséges annak külön gyűjtése, a szűrés, a fertőtlenítés, valamint tárolását is meg kell oldani. A fekete szennyvíztől történő külön elvezetésének kiépítése újépítésű házak esetében nem jelent problémát, azonban meglévő épületeknél inkább csak nagyobb volumenű felújításkor kerülhet rá sor. Ellenkező esetben a kiépítés igen magas költségekkel járhat. Nehézséget jelenthet még a szennyvíz tárolása, ugyanis korábbi kísérletek alapján megállapították, hogy a szürke szennyvíz tárolása csak rövid ideig lehetséges (javasolt a 24 óra, de 48 óránál tovább semmiképpen), a baktériumok elszaporodása, szennyezettség megnövekedése, fertőzésveszély miatt.Szürkevíz felhasználás

A víz újrahasználatánál nem elhanyagolható tényező a szennyvizet összegyűjtő csatorna figyelembevétele sem. A szürke szennyvíz ismételt felhasználása során bár csökkentjük a tiszta ívóvíz felhasználásának mértékét, a szennyvízcsatorna hálózat meghatározott mennyiségű szennyvíz elszállítására lett méretezve, melynél a nagymértékű mennyiségcsökkenés problémákhoz (pl. dugulás) vezethet. Miközben vízfogyasztásunk csökkentésére törekszünk vegyük figyelembe azt a tényt is, hogy a szennyvízcsatorna megfelelő működéséhez bizonyos mennyiségű szennyvízre szükség van.

Bár az LG Energia Kft. vízüzemi szolgáltatásai elsősorban az energetikai rendszerek vízfelhasználására terjednek ki, de komplex tanácsadási vagy tervezési projektek esetében mi is foglalkozunk a vízfelhasználás hatékonyabbá tételével. Véleményünk szerint számos jó megoldással találkozhatunk ezen a területen is, melyeket érdemes kihasználni.

Szerző: Ágoston Janka (az LG Energia Kft. junior energetikai mérnök és környezetmérnök munkatársa)

Kapcsolódó hírek