Paksról mindenkinek – Nyilvános párbeszéd a Paksi Atomerőmű bővítéséről

Paksról mindenkinek címmel nyilvános párbeszédet kezdeményeztek a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről Paks 2. projekt - dr. Ősz János ügyvezető, energetikai szakértő véleménye az új Paksi Atomerőműrőlaz Egyetemközi Kollégium szervezésében.
Annak érdekében, hogy alaposan tájékozott véleményt formálhassunk a Paksi Atomerőmű tervezett bővítéséről az Egyetemközi Kollégium vizsgálóbizottságot hozott létre a környezetvédelmi kezdeményezésekből ismert “Citizen Jury” mintájára. “Tanúként” a beruházást ellenző és pártoló (a kormánytól és a beruházásban érdekelt cégektől független) szakértőket hallgatták meg, és a kollégium az elhangzottakat mérlegelve készíti el a maga állásfoglalását.

dr. Ősz János energetikai szakértő a tanúk között

A tanúk között dr. Ősz János, cégünk alapítója, ügyvezetője véleményét is kikérték, elsősorban a magyarországi primerenergia felhasználás mértékéről, a paksi atomerőmű szükségességéről.
Véleménye szerint Magyarországon a villamos energia felhasználás mindenképpen növekedni fog, ha az ország gazdagodni szeretne, illetve hangsúlyozta, hogy Magyarország hőenergetikai lehetőségeivel fontosabb volna foglalkoznunk, ugyanis itt sokkal jobban pazarolunk, mint a nyugat.
dr. Ősz János okleveles gépészmérnök (BME) és energetikai szakértő a villamos energia kapcsán elmondta, hogy annak közel 30%-át importáltuk tavaly, mivel sokkal olcsóbb volt a külföldi előállítása, mint a hazai erőművekben. Ez szerinte meg fog változni a jövőben, és drágább lesz az import, mint a hazai.
A híres német energiafordulatról (Energiewende) az a véleménye, hogy hosszú távon a németek lesznek a nyerők a megújulók ilyen nagy arányú támogatásával, de ez sok változással jár. Miközben Németországban országosan nőtt a villamos energia felhasználás, addig a nagy központosított rendszerből 5%-kal kevesebbet vett ki a német lakosság, tehát egyre inkább saját magának állítja elő az áramot.

 

A hazai megújuló energiafelhasználásról azt gondolja, hogy amíg a napenergia potenciálunk sokkal jelentősebb, mint a példaként hozott nyugat-európai országokban, addig szélerőművek itthon azért nem épülnek, mert alacsony a teljesítménykihasználásuk. Ősz szerint a megújulók elterjedésének a hálózati szabályozás, és kiforratlan akku-technológia a legnagyobb gátja.

A kiégett fűtőelemek hasznosításának megoldására még várni kell, és bízni a technológia fejlődésében, illetve leginkább abban, hogy a kifejlesztett technológia gazdaságos legyen.

Bővebben a nyilvános párbeszédről: www.facebook.com/paksrolmindenkinek

Kapcsolódó hírek

Cimke: