2018. január 1-től a kötelező energiahatékonysági intézkedések köre tovább bővül, az erre kötelezett gazdálkodóknak villamos almérő berendezéseket kell ugyanis telepíteni.

villamos mérőóraAz energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény 2018. január 1-től hatályos állapotának 21/B paragrafusa szerint az energetikai szakreferens alkalmazására kötelezett társaságoknak – a MEKH elnökének rendeletében meghatározott – berendezések, technológiai folyamatok vonatkozásában az energetikai folyamatok, megtakarítások nyomon követése érdekében almérőt kell felszerelnie a villamos berendezésekre, berendezés csoportokra.villamos mérőóra

Eddig még nem látott napvilágot az almérők telepítésére vonatkozó MEKH rendelet. A MEKH előzetes tájékoztatása alapján minden 50 kWe névleges villamos teljesítményt meghaladó teljesítőképességű berendezést, illetve 100 kWe összes névleges villamos teljesítményt meghaladó teljesítőképességű berendezés csoportot kell ellátni almérővel. Fontos körülmény, hogy az almérőknek nem kell hitelesítettnek lenniük.

Az energetikai szakreferens feladata lesz az almérők mérési adataiknak nyilvántartása, feldolgozása a havi, illetve az éves energetikai szakreferensi jelentésekben. Az energetikai szakreferens munkáját érdemes igénybe venni a mérők topológiájának optimális kialakítására is. Jól felépített mérőrendszerrel ugyanis a társaságok teljes képet kaphatnak a folyamataik energiaigényességéről. Az almérők mérési adatainak feldolgozásával sokkal részletesebb elemzés adható a társaság energiafelhasználásáról, mint pusztán az elszámolási mérők alapján.

Azoknál a társaságoknál, ahol az egyes telephelyeken jelenleg is nagy számban található almérő a folyamatok nyomon követésére, érdemes felülvizsgálni a topológiát, miszerint megfelel-e a szabályozásnak, illetve mi az a legkisebb ráfordítás, amivel összhangba hozható azzal.

villamos mérőóraA piacon a különböző mérőeszközök széles skálája megtalálható. Az egyszerű, konnektorba dugható eszközöktől kezdve a kalapsínre rögzíthető, professzionális készülékekig. Ha a társaság rendelkezik épületfelügyeleti rendszerrel, érdemes olyan műszert választani, ami LAN kapcsolaton keresztül képes kommunikálni. Így integrálható a meglévő rendszerbe, ahonnan anélkül kimenthetők az adatok tetszőleges időfelbontással, hogy ki kellene menni leolvasni az órát. Ha jelenleg nincs épületfelügyelet, érdemes olyan cégektől ajánlatot kérni, akik az eszközökön túl felhő alapú adatelérést is kínálnak.

Érdemes az almérők elhelyzésével és beszerzésével kapcsolatos fealdatokat időben elkezdeni. Partnereink segítségével segítünk megoldást találni a megfelelő fogyasztásmérés kialakítására. Részletekért, ajánlatért érdeklődjön elérhetőségeinken!